Com alimentar correctament a un cobai o conill d'Índies

24-03-2021
TIPS PER ALIMENTAR CORRECTAMENT A UN COBAI O CONILL D'ÍNDIES

-Els cobais són animals herbívors estrictes. En la seva alimentació s'inclouen cereals, fruites, arrels, vegetals verds i fenc. 
-Han tenir sempre a la seva disposició fenc i aigua. Un cop al dia els donarem una ració de verdura i fruita fresca.
-L’alimentació d'un conill d'Índies ha de ser: 70% fenc + 20% aliment fresc + 10% pinso 
-El Fenc: És la base de l'alimentació i sempre han de tenir-ne a la seva disposició. Ha de representar com a mínim el 70% de l'aliment. Aporta fibra, ajuda al sistema digestiu i afavoreix el desgast de les dents.
-El Pinso: Ha de ser específic per cobais. Es recomanen els pellets, per evitar que el cobai pugui escollir. El pinso ha de tenir un mínim del 20% en fibra, màxim 3% de grassa i 15% de proteïnes.
-Aliment fresc: 75% verdura de fulla + 15% altres verdures + 10% fruita. 
     Prioritzarem les verdures de fulla fosca que contenen més nutrients.
     Els cobais són propensos a tenir gasos pel que hem d'evitar les verdures crucíferes (cols bròquil, cols de Brussel·les, etc.).
     Els en donarem com a mínim un cop al dia
     Es recomanen petites amanides, en què es barregin 3 verdures crues diferents, sent les verdures de fulla verda les més adequades.
     Verdures i hortalisses permeses: bleda, api, xicoira, canonges, escarola, mongetes tendres (sense llavors), pebrot, endívies, borratja, carxofa, ruca, cogombre, ...
     Per evitar el sobrepès, hem de controlar la quantitat administrada de fruita. Es recomana un màxim  de 2 o 3 vegades a la setmana o mitja cullerada de fruita al dia per cada mig kg de pes. Les més adequades són la poma, pera, kiwi, maduixes, síndria i pinya.
     Hem de rentar bé les fruites i vegetals. Han de ser frescos i renovar-se amb freqüència.

-Aliments prohibits: fruita seca, llegums, all, ceba, ceballot, porro, patata, alvocat, patata o altres tubercles, remolatxa, olives, bolets, col, enciam iceberg, coliflor, carn, civada processada, formatge i làctics, fruita en conserva o en almívar, xocolata, fulles del tomàquet, fulles de te, bambú.
-Els cobais beuen diàriament uns 10 ml d'aigua per cada 100 grams de pes de l'animal.
-L’alimentació ha de ser a voluntat, no hem de racionar-los la dieta.
-En cas de canviar l'aliment, hem de fer-ho de forma molt progressiva. Als cobais els costa tolerar els canvis de sabor, textura o forma de menjar.
-Els cobais tenen necessitat d'una aportació extra de vitamina C.

IMPORTÀNCIA DE LA VITAMINA C EN COBAIS
Els cobais no poden sintetitzar la vitamina C ja que no tenen l'enzim que s'encarrega de transformar la glucosa en àcid ascòrbic (vitamina C). Això implica que hem d'aportar la quantitat suficient de vitamina C a través de la dieta.
Un cobai adult necessita diàriament entre 10 i 20 mg d'aquesta vitamina per quilogram de pes (el doble en femelles gestants o lactants).
L'àcid ascòrbic és fonamental per sintetitzar el col·lagen. Un dèficit de col·lagen pot provocar anorèxia, pèrdua de pes, mala cicatrització, hemorràgies, pèrdua de pèl i mala qualitat del mateix, coixeses, diarrees, dents mòbils i problemes immunitaris. A més, hi ha una important relació entre la vitamina C i altres vitamines com la vitamina E i el seleni. Un dèficit de vitamina C i E pot provocar una paràlisi a causa del seu efecte sobre el sistema nerviós. La vitamina C intervé també en l'assimilació de vitamina D, que participa en l'equilibri del calci i el fòsfor en l'organisme, de manera que un dèficit de vitamina C pot provocar alteracions en els ossos.

Com aportar vitamina C:
-Aliments comercials: l'aliment comercial per cobais està enriquit amb aquesta vitamina.
-Afegir vitamina C a l'aigua de beguda: Disposem de gotes o pastilles efervescents. Aquesta opció té dos grans inconvenients: d'una banda, hem de calcular la dosi a administrar i, de l'altra, la vitamina C es degrada ràpidament pel que després de 24 hores de la seva dissolució en l'aigua de l'abeurador, la seva potència es redueix un 50%. Si contacta amb la part metàl·lica de l'abeurador, s'oxida més ràpidament.
-Suplements vitamínics: S'ha de fer només sota prescripció veterinària ja que un excés d'altres vitamines podria ser perjudicial per l'animal.
-Aliments naturals: a través de fruites i verdures fresques a temperatura ambient. És la millor manera d'aportar vitamina C als cobais. Hem d'evitar certes fruites riques en vitamina C, com els cítrics, ja que el seu ús regular es relaciona amb una inflamació de la comissura dels llavis després del contacte freqüent amb el suc àcid. Hem de proporcionar cada dia una verdura rica en vitamina C.

Els cobais tenen un sistema digestiu molt delicat. Un excés de sucres o un dèficit de fibra, provoca una proliferació de bacteris intestinals perjudicials. Els còlics i altres problemes digestius són una de les principals causes de mort en cobais en captivitat. Una dieta correcta, l'exercici i una bona hidratació ajudaran a evitar aquests problemes.
L'alimentació juga un paper fonamental en la qualitat i esperança de vida dels cobais, de manera que és primordial aportar aliments de qualitat. 
Per això, Albet aposta per la marca natural i km0 Miniorycs, compromesa amb la salut i el benestar de les nostres mascotes. Els seus productes naturals es basen en ingredients seleccionats per beneficiar la salut de les mascotes i estan avalats per un equip de nutròlegs i veterinaris especialitzats.
TORNAR A NOTÍCIES