Creix la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (MHE)

26-09-2023

La malaltia hemorràgica epizoòtica és una malaltia vírica (Fam Reoviridae, gen Orbivirus) que afecta tant espècies silvestres (cérvol, daina i cabirol), com a espècies domestiques (principalment boví, oví i cabres). No es tracta d'una zoonosi (malalties que es transmeten d'animals a humans), sinó que la malaltia hemorràgica epizoòtica es transmet a través dels mosquits, concretament de la família Culicoides. La malaltia té un període d'incubació d'entre 5 i 10 dies i entre els principals símptomes del EHE es troben:

• Febre

• Anorèxia

• Edema facial (bàsicament conjuntival)

• Descàrrega ocular i/o nasal

• Salivació

• Dispnea (dificultat per respirar)

• Eritema o descamació del morro

• Coixesa

• Eritema del braguer


La malaltia ha fet un avanç molt ràpid cap al Nord de la península Ibèrica durant aquest estiu, fet que ha comportat l'ampliació progressiva del nombre de províncies amb restriccions de moviment d'intercanvi intracomunitari de remugants.

Des de l'última actualització (11/9/2023), el Laboratori Central de Veterinària (LCV) de Algete, ha confirmat 23 nous casos de la malaltia hemorràgica epizoòtica (EHE).

D'aquests casos, 20 s'han detectat en explotacions de boví i 3 són casos de cérvols.


No s'estableix cap restricció quan en el moviment o consum dels productes derivats d'aquestes espècies animals, ja que la malaltia hemorràgica epizoòtica no afecta a les persones.

La localització d'alguns dels nous focus implica modificacions a la zona, la qual es restringeix el moviment directe per vida (no pel sacrifici) per MHE cap a altres Estats membres del bestiar boví, caprí i oví d'acord amb l'establert al Reglament Delegat (UE) 2020/688 de la Comissió. Es mantenen les restriccions de moviment procedents de les explotacions situades en tot el territori peninsular a excepció de les províncies de Barcelona i Girona.


Respecte als moviments nacionals, recordar que els animals i vehicles han d'estar desinsectats des de la zona afectada cap a la zona lliure i amb absència de simptomatologia al bestiar boví.


Des del MAPA es recorda la importància de la comunicació immediata als SVO davant qualsevol sospita a les espècies susceptibles, domèstiques o salvatge, per a valorar l'impacte de la malaltia i la seva distribució, recomanant adoptar mesures de desinsectació tant als animals com les instal·lacions per a lluitar contra el vector, així com també el tractament simptomàtic dels animals malalts en la qual apareguin els símptomes.

Podeu contactar amb nosaltres per a més informació, dirigir-vos al Servei de Prevenció en Salut Animal o al MAPA.


ACTUALITZACIÓ 06/10/23:

La Subdirecció general de Ramaderia ens comunica que s’han declarat els primers focus de Malaltia Hemorràgica Epizoòtica (MHE) a Catalunya amb la confirmació d’explotacions positives a les comarques del Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Amb la declaració dels darrers focus tota Catalunya ha quedat inclosa dins de la zona restringida per aquesta malaltia.

TORNAR A NOTÍCIES