La Intel·ligència Artificial en Veterinària: Detecció precoç de malalties

21-12-2020
La intel·ligència artificial (IA) aplicada a la salut i al diagnòstic, és la capacitat d'un ordinador per analitzar dades de manera profunda per detectar patrons i tendències. Les eines més poderoses que ens aporta en salut afecten el diagnòstic, tractament i prevenció de determinades malalties. 
En molts casos, no podem valorar la malaltia amb antelació, de manera que el resultat del tractament es veu afectat. 

La malaltia renal crònica (ERC) és una de les malalties més complexes en medicina veterinària. Es tracta d'una malaltia multifactorial, que es detecta, en la majoria de casos, quan el dany és irreversible i el tractament ja no pot tenir un impacte significatiu en l'animal.
Diagnosticant la ERC de forma precoç, podrem conèixer la progressió de la malaltia i establir un protocol d'actuació prematur per tractar els efectes i símptomes de la malaltia.
En el passat Fòrum de Col·legi Nord-americà de Medicina Interna Veterinària (ACVIM) es va presentar un algoritme que, podria predir si un gat desenvoluparà ERC en els següents dos anys amb una precisió superior al 95%. Per aquest estudi, es van avaluar 150.000 casos durant els últims 20  anys, i es va tenir en compte la creatinina, el nitrogen ureic sang, els glòbuls blancs, la gravetat específica de l'orina, la proteïna i el pH de l'orina.

Un altre cas d'IA aplicada en veterinària és per gossos amb dolor crònic. En concret, per gossos de raça Cavalier King Charles Spaniel. Aquesta raça està predisposada a patir una malformació similar a Chiari, malaltia que causa una deformitat del crani, vèrtebres cervicals cranials i en alguns casos més greus, causa dany medul·lar. El dolor associat a aquesta malaltia és difícil de confirmar i és per aquest motiu que la tècnica d'IA té un gran valor innovador. Amb la tècnica estudiada, es van identificar biomarcadors sobre els canvis facials en gossos afectats i es van mapejar imatges de ressonàncies magnètiques per descobrir patrons relacionats amb el dolor associat a aquesta malformació.
Consulta l'estudi

Un altre exemple d'ús de la intel·ligència artificial en veterinària és en la detecció de certes malalties en bovins. Des de la universitat de Bristol, Anglaterra, estudien combinar la termografia infraroja i la IA per detectar precoçment la malaltia respiratòria bovina (ERB). La teoria amb la que treballen en aquest cas es resumeix en què amb la termografia infraroja es detecta l'energia tèrmica, es converteix a temperatura i es crea una representació visible o termògraf. Utilitzar molts termògrafs proporciona un mitjà per entrenar xarxes neuronals profundes i detectar senyals d’ERB.

La IA també permet la identificació d'espècies animals, gràcies als seus patrons únics de taques, ratlles o altres característiques físiques. Aquestes dades poden ajudar a qüestions ecològiques i de conservació, com el tamany de les poblacions, les interaccions entre espècies i els patrons de moviment de les mateixes.

Tal com ja està passant el medicina humana, el futur més immediat de la veterinària passa per l'ús necessari de la tecnologia i la intel·ligència artificial. 


TORNAR A NOTÍCIES