Actualització de l'anestèsia epidural en l'espècie felina

22-03-2021
L'anestèsia epidural ha estat emprada des de fa anys com a tècnica d'anestèsia locoregional a l'espai lumbosacre, localització delicada en gats ja que comporta un risc considerable  al poder-se produir una punció a l'espai subaracnoïdal en lloc d'epidural. Això es deu al tamany la reduït d'aquests animals i a l'extensió del canal medul·lar fins a les primeres  vèrtebres sacres en l'espècie felina.

Per accedir de forma més precisa a la zona epidural és recomanable realitzar la punció en l'espai sacre-coccígi, on no hi ha l’espai subaracnoïdal. Aquesta zona és fàcilment localitzable ja que les apòfisis espinoses del sacre es palpen amb facilitat i la primera vèrtebra coccígia pot identificar-se realitzant moviments de la cua del gat dorsal i  ventralment. Per localitzar l'espai epidural en l'espècie felina poden emprar tècniques usades en altres espècies, per exemple: la pèrdua de resistència, la gota pendent, la neuroestimulació (amb una alta eficàcia demostrada en gats), i l'ecografia.

Un altre aspecte a tenir en compte en anestèsia felina són les dosis dels fàrmacs anestèsics, que han de reduir-se notablement (entre 3 i 10 vegades). Els fàrmacs més utilitzats són anestèsics locals, la dosi es calcula en funció del pes i percentatge de bloqueig desitjat pel procediment quirúrgic. També es poden emprar opioides com la morfina (0,1 mg/kg), la buprenorfina (3 mcg/kg) i la metadona (0,1 mg/kg) que habitualment es combinen amb anestèsics locals per produir un bloqueig complet i prolongar els efectes analgèsics. Altres fàrmacs també utilitzats són els agonistes alfa-2 com la dexmedetomidina (1-2 mcg/kg) o la medetomidina (2-4 mcg/kg), també combinats amb anestèsics locals o amb opioides.

L'anestèsia epidural realitzada mitjançant un accés més caudal, utilitzant la tècnica de neuroestimulació i l'ús de fàrmacs amb dosis adequades faciliten notablement la tècnica, augmenten la seva seguretat i la doten d'una taxa d'èxit elevada.

Autor: Ignacio Sández (DVM, Acreditat AVEPA, Membre SEAAV) 
Consulta l’article complet a www.fatroiberica.es

TORNAR A NOTÍCIES