Pesta Porcina Africana - Situació actual

26-10-2018
La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia hemorràgica altament infecciosa que afecta porcs domèstics i senglars. És endèmica als països de l’Àfrica subsahariana i a la Unió Europea ja ha estat detectada a 9 països des de l’any 2014 (Letònia, Lituània, Polònia, Bulgària, Romania, Estònia, Hongria, República Txeca i recentment Bèlgica). La PPA ha saltat als focus mediàtics les últimes setmanes, quan es van detectar els primers brots en porcs senglars a Bèlgica, fent un salt geogràficament important respecte on es trobava fins ara. Això suposa un risc d’extensió a altres estats propers.

La PPA és una malaltia de declaració obligatòria i no representa una amenaça per a la salut humana, però la seva aparició comporta un important impacte econòmic. Al 1960 el virus de la PPA ja va aparèixer a l’estat espanyol i no va poder ser eradicada fins l’any 1995. 
Es transmet per contacte directe. Els principals factors de risc per la seva difusió són el moviment natural de porcs senglars, els moviments comercials de porcs, els moviments il·legals de porcs i porcs senglars, el transport, el factor humà mitjançant l’eliminació de residus alimentaris contaminats al medi i problemes de bioseguretat a les explotacions porcines.

Encara no hi ha tractament ni vacuna eficaç i el sacrifici dels animals infectats és la única solució. Per tant, cal extremar les mesures preventives per evitar la seva propagació. Assegurar-nos que els nostres animals no estiguin en contacte amb possible material contaminat, augmentant les mesures de bioseguretat, el control d’accés de persones i vehicles i revisar l’estat de les nostres instal·lacions.

Programa nacional de vigilància porcina: Consulta aquí.
Programa nacional de vigilància a porcs senglars: Consulta aquí.
Pla de bioseguretat en explotacions porcines: Consulta aquí.
Manual pràctic d'operacions en lluita contra la PPA: Consulta aquí.
Per més informació, consulta aquí la web del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Text publicat a l'
Octubre 2018


TORNAR A NOTÍCIES