Xamputeràpia en Dermatologia Veterinària

03-01-2020
Dins de la teràpia tòpica, els banys amb xampús terapèutics representen una part fonamental del tractament i maneig de moltes malalties cutànies. No obstant, moltes vegades ens trobem amb reticències per part del propietari. La comunicació dels múltiples beneficis dels banys amb un productes i una freqüència adequats és essencial per al bon compliment de les pautes indicades. 

Resum:
-El bany té múltiples beneficis associats
-El pH de la pell canina és més alcalí que el de les persones 
-La freqüència d’ús i el temps de contacte són molt importants.  
-El bany regular és una part fonamental en el manteniment de moltes malalties dermatològiques.
-L’ús d’antisèptics tòpics redueix la necessitat d’antibioteràpia sistèmica, que està associada a la selecció de soques resistents.


Els xampús son una part fonamental en el tractament tòpic, podent ajudar, per sí sols o com a complement, a la resolució i/o maneig de diversos trastorns dermatològics. La xamputeràpia en combinació amb la teràpia sistèmica ajuda a assolir uns resultats millors i més ràpidament en les infeccions cutànies. A més, redueix les recidives en infeccions recurrents que, en molts casos, no tenen opcions de tractament sistèmic per les, cada vegada més freqüents multi-resistències. 

En funció de la seva composició, el bany pot oferir varis beneficis, tot i que també ens podem trobar amb certes dificultats:   
Beneficis i Avantatges:
-Hidratació de l’estrat corni
-Eliminació de detritus i crostes.
-Millora del prurit/dolor
-Restauració de la barrera cutània
-Arrossegament dels al·lèrgens de la superfície
-Control del microbioma cutani

Dificultats:
-Major cost econòmic
-Major dedicació per part del propietari
-Animals de difícil maneig
-Falses creences per part del propietari

Freqüentment ens trobem davant de nombrosos mites i falses creences:
-              Ús de productes d’humana: Tot i que disposem de productes veterinaris adaptats a la fisiologia de la pell de gossos i gats, que tenen un pH més alcalí  (7,5 enfront un 5,5), l’ús de productes d’humana és molt popular. A més, alguns xampús d’humana tenen concentracions  elevades d’ingredients actius que poden arribar a ser irritants o produir efectes indesitjables en un animal de companyia. 
-              Freqüència d’aplicació: Existeix la creença que els gossos “no es poden banyar sovint”, perquè eliminem la capa lipídica de la pell. La capa lipídica es recupera en les 24h posteriors, i el més important serà utilitzar productes adaptats, esbandir-los correctament i acabar amb un bon assecat final. Hem de fer entendre que nosaltres també tenim lípids a la superfície cutània i ens dutxem diàriament.

Generalitats dels banys:
1.Fer servir aigua tèbia: les temperatures elevades incrementen el prurit per vasodilatació 
2.Fer un pre-rentat per eliminar el greix acumulat, detritus i restes cel·lulars amb un sabó que no té perquè ser de tractament. 
3.Despréss d’esbandir el primer sabó, aplicar el xampú terapèutic i deixar en contacte 5-15 minuts.
4.Esbandir abundantment amb aigua tèbia per eliminar les restes d’ingredients que podrien ser irritants. 
5.Assecar bé amb una tovallola i, si és necessari, amb aire fred/tebi.


Text adaptat de e-derma Gazette Especial Champuterapia. Per a subscriure’s al butlletí de dermatologia de VetNova e-derma Gazette pot posar-se en contacte amb el seu Delegat/da Tècnic Comercial o a vetnova@vetnova.net   
Autor Marcos Fernández Monzón.  Llicenciat en veterinària per la USC el 1998 i certificat ESAVS Dermatology (Viena 2008-2010).  Responsable de l’àrea de dermatologia i oncologia del Centre Veterinari Navia (Vigo) i, fundador de DERGAVET, servei d’assessorament i consulta en l’especialitat de dermatologia en petits animals.  


Consulta la nostra gamma de xampús per mascotes aquíXampús fisiològicsXampús terapèutics i Xampús per Cavalls.
TORNAR A NOTÍCIES