Síndrome “cabin fever” en gossos confinats per Coronavirus.

27-04-2020
El benestar d'un gos depèn bàsicament de l'exercici físic, l'exploració de l'entorn i el contacte social. Aquests tres aspectes estan clarament restringits durant l'aïllament imposat per la Covid-19.
La síndrome de cabin fever o febre de les cabanes, es refereix a la irritabilitat claustrofòbica o inquietud deguda a l'aïllament o confinament en un lloc, durant un període prolongat de temps. Una síndrome que no solament pateixen les persones, sinó també els gossos.

Aquesta irritabilitat, estrès o malestar es pot manifestar en les mascotes amb comportaments compulsius i estereotípies, entremaliadures, destrosses a la llar i problemes a la pell per excessiva neteja, entre d'altres.
Per evitar els problemes de conducta en els gossos i afavorir el seu benestar, els experts recomanen una sèrie de pautes: 
-Mantenir la rutina i els horaris normals de descans, menjar i joc. 
-Evitar l'excés d'atenció. La nova situació, sobretot si hi ha nens a la llar, pot causar tensió i nerviosisme per excés d'atenció. La mascota ha de tenir una zona reservada que garanteixi el seu descans. L'animal ha de passar temps sol, amb articles per llepar i mastegar.
-Els cadells en condicions normals necessiten socialitzar-se amb moltes persones, gossos i entorns diferents. Tot i el confinament i aïllament social, hem d'estimular al nostre cadell per evitar futures pors. Podem fer-ho mitjançant el sentit de la vista (a través de la finestra de la llar o del vehicle), de l'olfacte i de l'oïda (amb sons gravats de tempestes, aspiradors, trànsit, ...).  
-Separar-nos de la mascota de forma progressiva durant les primeres setmanes de desconfinament. Els gossos són animals socials que necessiten contacte amb el seu grup social. La situació actual de tenir accés al propietari les 24 hores del dia pot ser perjudicial i és que quan tot torni a la normalitat, poden aparèixer molts problemes d'ansietat per separació.
-Mantenir l'exercici a casa i els passejos diaris. A més, en la mesura que sigui possible, es recomana trencar la rutina canviant la ruta del passeig.
-Jocs d'aprenentatge. Hem de seguir de fent exercici i estimular la nostra mascota. Els jocs d'olors són un gran enriquiment. Es pot estimular jugant al “fet i amagar” amb objectes i recompenses, per exemple. Podem aprofitar el temps lliure per ensenyar-li noves habilitats.
-Tenir cura l'alimentació. Una de les conseqüències del confinament és l'augment de pes dels gossos, de fins un 10%. El passar més hores amb els mascotes pot implicar donar-los més snacks, restes de menjar i fins i tot més pinso de l’habitual.

Seguir aquestes pautes durant el confinament, afavoriran el nostre benestar i el de les nostres mascotes.

TORNAR A NOTÍCIES