Antibiòtics Veterinaris – Nova llei 2022

25-08-2020
Tot i que des del 2014 el consum d'antibiòtics en humana i en veterinària s'ha anat reduint, només a Espanya es produeixen a l'any 2.500 morts per resistències als antibiòtics.

Al gener de 2022 entrarà en vigor la nova Llei Europea de Medicaments Veterinaris. Alguns dels punts a destacar d'aquesta llei són:
-Les receptes veterinàries només seran emeses pels propis veterinaris (hi ha excepcions). Seran vàlides a tota la UE.
-La prescripció de receptes veterinàries ha de limitar-se a el tractament. La prescripció en cascada serà més flexible.
-El veterinari tindrà accés a una base de dades de la UE amb tots els medicaments veterinaris autoritzats.
-L'ús d'antibiòtics en ramaderia serà d'obligada monitorització. Queda prohibida la publicitat de medicaments, encara que es permetran els anuncis de vacunes per a ramaderia.
-Els aliments medicats només es poden prescriure durant dues setmanes i no poden contenir més d'una substància antimicrobiana.
-Només es permetrà la venda en línia de medicament sense recepta. Les farmàcies online seran monitoritzades i certificades per la UE.
-Es restringeixen o prohibeixen l'ús de certs antibiòtics. Hi haurà severes restriccions en l'ús preventiu dels antibiòtics.

En els animals de companyia, els antibiòtics es recepten freqüentment, principalment per tractar problemes dermatològics, respiratoris i digestius, sent els antibiòtics betalactàmics orals (amoxicil·lina + àcid clavulànic o amoxicil·lina sola) els més usats. Per l'ús tòpic, els més administrats són els aminoglucòsids.

La Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA) recomana NO utilitzar antibiòtics en les següents situacions:
-Com a prevenció en animals sans.
-Afeccions cutànies que responen a antisèptics: ferides no complicades, pioderma superficial, seborrea, ...
-Cirurgies no infectades o no contaminades: esterilitzacions, tumors no infectats, cirurgia ortopèdica de durada inferior a 1.5h, cirurgia reconstructiva, ...
-Afeccions virals no complicades: tos aguda, problemes gastrointestinals aguts, calicivirus felí, virus de la leucèmia felina (FeLV), rinitis, ...
-Afeccions NO bacterianes: malaltia urinària inferior felina, conjuntivitis aguda, bronquitis crònica, malaltia inflamatòria intestinal, hiperplàsia prostàtica, quists prostàtics, ...

L'abús dels antibiòtics i la resistència als mateixos, és un dels principals problemes de salut pública del nostre país.
Fem-ne un ús responsable.
TORNAR A NOTÍCIES