per Albet
15/11/2017

Si tens un cadell, has de saber....

EL CADELL I LA SALUT
-Abans de començar amb el protocol de vacunació, hem d’assegurar-nos que la nostra mascota rep una bona desparasitació interna que s’haurà de repetir cada 3 mesos al llarg de la seva vida.
-El protocol de desparasitació externa (contra puces i paparres, sobretot) dependrà de l’edat i el pes de l’animal: pipetes, pastilles o collars. La freqüència de la desparasitació dependrà del mètode escollit: mensual, trimestral, cada 6 o 8 mesos, etc. 
-La vacunació és fonamental pels cadells. Cal protegir-los de les malalties més freqüents, que poden ser, fins i tot, mortals.  El nostre protocol de vacunació comença als 2 mesos d’edat amb una vacuna que els protegeix contra la parvovirosi i el brom. Passats 15 dies administrem una vacuna tetravalent (que els protegeix contra la parvovirosi, brom, hepatitis i leptospirosi) i la repetirem al cap de 30 dies.
La vacuna de la ràbia la posarem a partir dels 6 mesos d’edat (a menys que l’animal s’hagi de desplaçar fora de Catalunya, aleshores hauríem d’avançar la vacunació). La vacuna de la Leishmaniosi es pot posar a partir dels 6 mesos d’edat. Anualment repetirem les vacunes.
-El microxip és el mètode d’identificació obligatori per les mascotes. Si no l’identifiquem i es perd, serà impossible localitzar l’amo. Un cop xipat, ja es podrà censar a l’ajuntament.

EL CADELL I L’ALIMENTACIÓ
-Per assegurar que la nostra mascota té un bon creixement, cal donar-li un aliment de qualitat específic per cadells. 
-Els 3 moments claus de la vida del cadell són: la lactància (fins la 4ª setmana), el deslletament (fins els 2 mesos) i l’etapa des del deslletament fins la fase adulta. No tots els cadells tenen el mateix ritme de creixement. El tamany d’adult és imprescindible per establir-lo i saber quan hem de canviar el tipus d’aliment.

-El nostre cadell ha de tenir una rutina d’alimentació: cal donar-li els àpats sempre a la mateixa hora i al mateix lloc (preferiblement en un lloc net i tranquil). Sempre ha de tenir aigua neta i fresca a l’abast.
-Cal evitar donar-li aliments mentre estem a taula, d’aquesta manera, evitarem conductes inapropiades en un futur. 
-No hem de donar-li menjar casolàprevindrem nombrosos problemes de salut. 
-Consulta aquí per saber-ne més

PREPAREM LA CASA PER LA SEVA ARRIBADA
-La seguretat a casa és fonamental. Hem d’evitar que pugui jugar o mossegar el cablejat  elèctric i controlar que no pugui quedar-se atrapat ni caure per escales, finestres o balcons. Si teniu un jardí, assegureu-vos que no hi ha forats a la tanca per on pugui escapar-se. Hem d’ evitar que tingui accés a productes tòxics tipus fertilitzants, líquid anticongelant, herbicides i insecticides.
-Hem d’assegurar-li una zona de descans còmoda i tranquil·la. Ha de tenir el seu propi espai on relaxar-se i sentir-se protegit. 
-Tot i que fins que no tingui totes les vacunes posades no pot sortir al carrer, a estones, poseu-li el collar i la corretja per tal que s’hi acostumi.
-Us recomanem acostumar-lo des de ben petit als banys i sobretot al raspallat. A partir de l’última vacuna podrem banyar-lo i per fer-ho, haurem d’utilitzar un xampú especial.  Pel que fa al raspallat, si l’animal viu a l’exterior farà dues mudes a l’any però si viu a l’interior, la farà durant tot
l’any, així que es recomana raspallar diàriament els gossos de pèl llarg i cada 2-3 dies els de pèl curt.
-Seleccioneu joguines pràcticament indestructibles (com ara les de goma) i assegureu-vos que siguin segures.

EL CADELL I L’EDUCACIÓ

-Per educar un cadell és important reforçar el comportament adequat. Aconsellem repetir una mateixa frase segons cada situació (“al carrer!”, “vols sortir?”, “ara si”…) i premiar el bon comportament immediatament després de l’acció realitzada (amb menjar o amb una carícia).
-Hem d’evitar els càstigs. Si trobeu orina o femtes a casa, s'han de netejar sense dir res. Si el veieu orinant o defecant, agafeu-lo ràpidament i repetint la frase que  utilitzeu per sortir al carrer, porteu-lo cap a fora. Si el cadell ha d’estar moltes hores a casa, haurà d’orinar i defecar. En aquest cas, habiliteu una zona on pugui fer-ho.
-Si el vostre cadell us mossega per jugar, heu d’oferir-li una alternativa. Doneu-li ràpidament una joguina perquè pugui seguir jugant. No deixeu que les vostres mans o peus siguin una joguina per ell, evitareu problemes de comportament.
-Davant una mala conducta, utilitzeu la paraula “NO” i seguidament, tanqueu-lo a una habitació o ignoreu-lo completament, en cap cas li dediqueu més atenció ni el castigueu físicament.
-Entre el mes i mig i els tres mesos, els gossos estan en un període anomenat socialitzacióDurant aquest temps no s’espanten amb l’entorn, amb les persones ni amb altres gossos. És necessari que el gos es socialitzi correctament per evitar problemes en un futur. Cal que s’acostumi a estar en diferents entorns, amb gent diferent, amb gossos de diferents tamanys i amb altres espècies animals.

Si heu decidit adoptar un cadell, a la clínica Albet estarem encantats de resoldre els vostres dubtes.

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar