per Albet
28/12/2018

El Part de les Gosses

Tot el que has de saber sobre el part de la teva gossa:
Uns dies abans del part (sobretot durant la última setmana), la gossa començarà a fer llet, la vulva estarà edematosa (inflamada) i la seva temperatura corporal baixarà entre 1 i 1’5º. De fet, 10 - 24 hores abans del part, la temperatura pot arribar a ser de 37º ja que la progesterona (hormona encarregada de mantenir la gestació) és termogènica, així que quan aquesta hormona baixa a les 10-14 hores abans del part, la temperatura també ho farà.
El part es donarà aproximadament el dia 63 de gestació. Preveure el dia exacte és impossible ja que és probable que no sapiguem el dia del cobriment. A partir del dia 54 però, caldrà que estiguem preparats.

Dividim el procés del part en 3 etapes:
PRIMERA ETAPA (dura entre 6 i 12 hores, màxim 24 hores en gosses primerenques)
Comencen les contraccions uterines que NO seran visibles de forma externa. El coll de l’úter comença a dilatar-se.
Notem un canvi de comportament de la gossa: comença a fer el niu i es mostra nerviosa. Cal proporcionar-li material pel niu, com ara paper de diari o tovalloles, i assegurar-nos que es troba en un lloc tranquil i càlid (una de les principals causes de mort dels cadells nounats és la hipotèrmia, ja que els primers dies són incapaços de regular-se la temperatura). 

SEGONA ETAPA
El coll de l'úter es dilata del tot i s’expulsen els cadells (les contraccions per expulsar els cadells són visibles). Des de que comença aquesta fase fins que neix el primer cadell solen passar uns 20 - 30 minuts, en alguns casos es pot allargar (mai a més de 90 – 120 minuts).  
El temps màxim que pot passar entre la sortida de cadells és de 2 hores, tot i que normalment és inferior a 30 minuts.
En aquesta fase és de vital importància no molestar la gossa, sobretot si és la primera vegada que pareix. Recomanem no parlar-li ni apropar-nos-hi, com més relaxada estigui, menys risc de problemes en el part. Tot i així, cal controlar-la per si necessita la nostra ajuda (quan un cadell estigui sortint en mala posició, per exemple).
Si els temps no són els esmentats o bé la gossa treu un flux vaginal verd sense rastre de cadell (signe que hi ha hagut un despreniment de placenta) cal anar ràpidament al veterinari. 
Quan surt el cadell, la gossa el llepa per alliberar-lo de les membranes fetals, estimular-lo, escalfar-lo i trencar-li el cordó umbilical.
En cas que la gossa no ho faci, caldrà ajudar els nounats: trencarem les membranes fetals, amb un drap els netejarem i estimularem, els netejarem el nas i la boca de les mucositats, lligarem els cordons umbilicals (amb cordill, a uns 2-3 cm de la unió del cordó amb el cos) i els tallarem. Una vegada reanimats, els col·locarem ràpidament a les mames perquè comencin a ingerir el calostre.

TERCERA ETAPA: EXPULSIÓ PLACENTARIA
S’expulsen les placentes i les restes de membranes fetals retingudes. Les placentes solen sortir de 5 a 15 minuts després del naixement dels cadells. Algunes vegades el cadell neix embolicat amb la placenta però d’altres, aquesta es trenca i surten per separat. A més, poden sortir dos cadells seguits sense que surti la placenta del primer. Sabem que hi ha hagut un despreniment de placenta quan la mare expulsa un flux vaginal verdós. Moltes vegades les mares es mengen les placentes i algunes vegades les vomiten. 

Durant els primers dies postpart, la gossa pot tenir pèrdues vaginals verdoses i  vermelloses, fins i tot poden contenir restes de teixits. El postpart d’una gossa dura de 3-5 setmanes, temps suficient perquè l’úter torni al seu estat normal. Durant tota aquesta etapa hem de controlar la mare i comprovar que no baixa de pes.
Si la mare no es fa càrrec dels cadells, cal subministrar-los aliment amb biberó, estimular-los perquè facin les seves necessitats i assegurar-nos que tenen un font de calor propera.
El naixement dels cadells és un procés natural, només caldrà la nostra ajuda en determinats casos. Els parts més problemàtics són els de races braquicefàliques com ara els Bulldogs i Pugs (on es solen programar les cesàries) però hem de tenir present que qualsevol gossa de qualsevol raça, pot tenir problemes de part, ja sigui per falta de to de l’úter, per cadells de tamany excessiu, per una mala posició del cadell en el canal del part, per desgast o de la mare, etc.

En cas de dubte o d’emergència, no dubtis en contactar-nos al telèfon d’urgències 93 886 05 77

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar