per Albet
16/06/2017

Els tumors de mama a les gosses i les gates

La principal causa de l’aparició dels tumors de mama és el factor hormonal. Això significa que una femella que ha rebut tractaments anticonceptius o bé, una femella que no ha estat esterilitzada, tindrà un major risc de patir tumors de mama.
El millor moment per esterilitzar una femella és abans del primer zel (als 6 mesos). Se sap que quan més temps passi, major serà el risc de patir els tumors de mama i de fet, a partir de certa edat, l’esterilització ja no podrà prevenir l’aparició de tumors (a partir del tercer zel en les gosses, i a partir dels dos anys de vida en les gates).
La probabilitat que una gossa o una gata tinguin càncer de mama és del 26% (per tan, 1 de cada 4 femelles).  Vegem la influència que té la castració en aquest percentatge:





Pel que fa als tractaments anticonceptius, tant els fàrmacs abortius com els que suprimeixen el zel, fan que la probabilitat de patir un tumor augmenti fins al 70%.
Darrerament s’està estudiant la possibilitat que hi hagi un factor alimentari en el risc de patir tumors de mama ja que ha augmentat la incidència en femelles que mengen dietes grasses, dietes casolanes (amb menys antioxidants) i en gosses obeses.
En cas que no vulguem esterilitzar la nostra mascota, és important realitzar controls periòdics a fi de palpar-li les mames en busca d’algun petit nòdul al voltant. Solen localitzar-se més freqüentment a les últimes mames (que són les que més activitat tenen). 

El pronòstic empitjora en:
-Tumors que fa més de 6 mesos que han aparegut
-Tumors que creixen ràpidament
-Tumors invasius (que no tenen un creixement delimitat)
-Tumors fixats a la pell o al teixit subcutani (que tenen poca mobilitat) 
-Tumors de més de 3 cm en la gossa o 2 cm en la gata. Més de la meitat dels tumors més grans de 3 cm, al cap de 8-9 mesos de detectar-los ja tenen metàstasis. La meitat de gates amb tumors més grans de 3 cm, moren al cap d’un any. 
-Tumors ulcerats
-Tumors que han envaït els vasos sanguinis
-Presència de metàstasis. Els tumors de mama es disseminen pels vasos limfàtics i sanguinis i el 90% de les metàstasis es donen als pulmons. Gràcies a les radiografies de tòrax i a altres tècniques d’imatge, les detectem.
-L’espècie animal. En la gossa, el 50% dels tumors mamaris són malignes però una vegada realitzada la cirurgia, la supervivència és el 75%. Per contra, els tumors de mama en les gates tenen una malignitat del 80-90%.
-El més important és el resultat de la biòpsia, la classificació histopatològica determinarà la malignitat del tumor.

Així doncs, ni la localització ni el nombre de tumors (si afecten a una o vàries mames) són factors pronòstic negatius.

El tractament dels tumors de mama, consisteix en extirpar els tumors mitjançant una mastectomia (extirpant la mama afectada). El caràcter més o menys conservador de la cirurgia dependrà de cada cas.  
Els tumors extirpats sempre s’han de biopsiar per tal de saber quin tipus de tumor és i poder seguir amb el protocol de  tractament i establir-ne un pronòstic.  La biòpsia ens donarà una idea sobre el temps de vida mitja de l’animal així com el risc de possibles recaigudes. Segons el tipus de tumor es recomanarà realitzar tractaments de quimioteràpia per tal de retardar les recidives o les metàstasis.


Des de la Clínica veterinària Albet, volem resoldre qualsevol dubte o qüestió que pogueu tenir sobre els tumors de mama. Veniu a veure’ns o truqueu-nos al 
93 886 05 77


Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar