per Albet
23/05/2017

Gossos amb por als petards i a les tempesetes: Consells per ajudar-los

Un dels problemes de conducta més freqüents a les nostres mascotes és la por o fòbia als sorolls forts com ara als petards o a les tempestes.

La por és una resposta instintiva que permet a l’animal evitar situacions perilloses ja que informa de possibles perills i el predisposa a la fugida dels mateixos. És doncs una resposta necessària.
Ara bé, quan aquesta por resulta desproporcionada, parlem de fòbia i pot suposar un perill per l’animal.  

En els gossos, la resposta a la por pot ser des d’una certa intranquil·litat fins a una ansietat intensa amb taquicàrdia, respiració agitada, tremolors, salivació, defecació, micció, destrucció d’objectes, … Per contra, la resposta dels gats sol ser la d’amagar-se.


CONSELLS PER CALMAR UN GOS O UN GAT QUE TÉ POR ALS PETARDS
1.No el treguis a passejar a partir del vespre. Durant el dia cansa’l, intenta que faci exercici físic però evita sortir quan ja sonen les explosions. En qualsevol cas, porta’l sempre lligat, ja que durant tot el dia es poden sentir petards.
2.Que no passi la nit sol a casa. Estigues amb ell durant la nit, ajudaràs a crear un ambient de benestar i evitaràs el risc de lesions i fugides. 
3. Actua amb normalitat, intenta mantenir la calma i no transmetre-li sensacions negatives. Notarà el teu nerviosisme i això li produirà més angoixa. No reaccionis amb els primers petards.
4.No el renyis, castiguis, però tampoc el premiïs ni acariciïs, estaries reforçant una conducta no desitjada. Quan es tranquil·litzi, torna a prestar-li atenció.
5.Acondiciona la casa, intenta aïllar-la del soroll baixant persianes i tancant finestres.
6.Emmascara el soroll posant la radio o la televisió. Hi ha estudis que afirmen que la musicoteràpia redueix l’estrès a les nostres mascotes. Sembla ser que la música clàssica és la preferida dels gats i  gossos. A mode de curiositat, el músic Félix Pando, ha adaptat música clàssica per gats i gossos, amb sons i freqüències atractius per les mascotes. 
7.Anticipa’t. Habilita una zona de seguretat on es pugui amagar. Tot seguit t’expliquem com fer-ho.
8.Si has de recórrer a la medicació comença el tractament uns dies abans de Sant Joan i consulta sempre al teu veterinari, cada animal necessitarà una pauta diferent.


IMPRESCINDIBLE PELS ANIMALS AMB POR ALS SOROLLS: CREA UNA ZONA DE SEGURETAT
1.Prepara-la uns dies abans de la previsió de tempesta o petards.
2.Escull l’habitació de la casa més aïllada dels sorolls. Tanca finestres, baixa  persianes, apaga el llum i deixa la porta oberta (ha de poder escollir la seva zona de seguretat). 
3.Pots utilitzar un transportí o caixa a mode d’amagatall. Col·loca-hi la seva manta, matalàs, joguina preferida,… Pots cobrir la caixa amb mantes o tovalloles per aïllar encara més la zona (no cobreixis la porta d’entrada) i si utilitzes un transportí, treu la porta.
4.Si el teu animal tendeix a amagar-se sota el llit, habilita aquesta zona tal i com hem comentat.
5.No forcis l’animal a entrar-hi, acompanya’l fins a aquest lloc i estigues uns  minuts amb ell. Pots ajudar-lo amb joguines, llaminadures i carícies. Tingues molta paciència, quan hi entri, segueix acariciant-lo i controla el teu to i volum de veu, ha de ser una zona de relaxació. Repeteix el mateix procediment cada dia.
6.Per gossos recomanem connectar Adaptil i per gats Feliway, un difusor a base de la còpia sintètica de feromona apaivagant (són les feromones que les mares utilitzen de forma natural per relaxar els cadells o gatets).


Hi ha animals, en els que la fòbia s’accentua amb el pas del temps, fent-la insostenible. En aquests casos et recomanem la visita a un etòleg o especialista en comportament animal.
La millor prevenció és acostumar el cadell als sorolls forts de forma progressiva, però si la fòbia ja existeix, cal una desensiblització sistemàtica (una exposició controlada a l’estímul que genera la fòbia), aquest procediment ha de ser sempre supervisat per un professional.
Quan l’estímul sigui de baixa intensitat, intenta desviar l’atenció de l’animal. Per exemple, jugant amb la seva joguina preferida o amb jocs d’olfacte per tal que es concentri i no doni atenció al soroll.



Des d’Albet et recomanem que si el teu animal té por als petards, et preparis amb antelació.  Per qualsevol dubte, truqueu-nos al 93 886 05 77



Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar