Gossos Perillosos - Normativa (Informació Pel Professional)

16-07-2018
Es consideren animals potencialment perillosos:
-Els gossos de les següents races i encreuament de les mateixes:
Akita Inu
American Staffordshire Terrier
Bullmastiff
Dòberman
Dogo Argentí
Dogo de Bordeus
Fila Brasileiro
Mastí Napolità
Pit Bull
Gos de Presa Canari
Rottweiler
Tosa Japonès (Tosa Inu)

-Els gossos que han tingut episodis d'agressions a persones o altres gossos, o  manifesten un caràcter agressiu. Correspon als ajuntaments determinar la potencial perillositat dels gossos, previ informe d’un veterinari habilitat. Totes les agressions s’han d’anotar al Registre censal d’animals de companyia i al Registre General d’animals de companyia del Departament de Medi Ambient.
-Gossos ensinistrats per a l'atac i la defensa. Només s’autoritza aquest ensinistrament per vigilància i guarda d’empreses de seguretat i cossos de seguretat.
-Els ajuntaments també poden incloure a la llista, els gossos que presentin totes o gran part de les característiques físiques següents:
     Perímetre toràcic d’entre 60 i 80 cm, Altura a la creu entre 50 i 70 cm
     Pes superior a 20 Kg
     El cap voluminós, cuboide, robust, amb crani ample i gran, galtes  musculoses i arrodonides. Les Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.
     El coll ample, musculós i curt.
     El pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades, llom musculat i curt.
     Les extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes. Les extremitats posteriors molt musculoses, amb potes llargues formant un angle moderat.

Les Mesures de Seguretat (segons la Llei 10/1999 i el Reial Decret 287/2002):
-Als espais públics, els gossos potencialment perillosos han d’anar lligats amb una corretja no extensible de 2 metres com a màxim; han de dur un morrió homologat.
-Una persona només pot dur un gos potencialment perillós alhora
-En espais públics, el responsable del gos ha de dur la llicència administrativa i la certificació  de la inscripció de l’animal en el Registre Municipal d’animals potencialment perillosos.
-Els menors de 16 anys no poden conduir gossos potencialment perillosos en espais públic.  
-Les instal·lacions que alberguin gossos potencialment perillosos han d’estar convenientment senyalitzades i s’han d’ajustar a la normativa (Decret 328/1999; l’article 2.2 de la Llei 10/1999; i l’article 8 del RD 287/2002).
-En cas de comportament agressiu patològic que no s’hagi solucionat amb tècniques d’ensinistrament o terapèutiques, es podrà optar per la castració o el sacrifici.
-Els gossos han d’estar identificats amb un microxip. El número d’identificació constarà en el Registre censal i a la pòlissa de l’assegurança de responsabilitat civil.  

Llicència per a tinença i conducció d’animals potencialment perillosos (Llei 50/1999, art.3; Real Decret 287/2002, art.3, disposició addicional 2a):  
Tota persona que condueixi un gos potencialment perillós en un espai públic, necessita una llicència emesa per l’ajuntament del municipi en el que el gos resideix habitualment.  

Per obtenir la llicència cal:
• Ser major d’edat (cal un document públic acreditatiu de la majoria d’edat)  
No haver estat condemnat per delictes d’homicidi, lesions, tortures, contra la llibertat o la integritat moral, la llibertat sexual i la salut pública, d’associació amb banda armada o de narcotràfic. No pot estar privat per resolució judicial del dret a la tinença d’animals potencialment perillosos. El sol·licitant de la llicència haurà d’aportar el corresponent certificat emès pel Registro Central de Rebeldes y Penados del Ministeri de Justícia. A Catalunya s’obté  a la Delegació Territorial del Ministeri de Justícia (C/Pau Claris 158,  Barcelona, 934823472.), l’imprès es pot comprar als estancs.
No estar privat de la tinença d’animals potencialment perillosos ni haver estat sancionat per infraccions que hagi comportat comís de l’animal. En ajuntaments que no tenen delegades les competències sancionadores, cal demanar el certificat negatiu de privació de la tinença d’animals potencialment perillosos i/o de sancions per infraccions, a la delegació territorial del Departament de Medi Ambient, o bé sol·licitar Declaració Jurada de no haver estat sancionat per infraccions greus o molt greus) .
Certificat de capacitat física (visual, auditiva, locomotora, ...) i aptitud psicològica (no presentar trastorns mentals i de conducta, dificultats d’avaluació, percepció, ...). Aquest certificat s’obté en els centres de reconeixement per a l’obtenció de permisos de conduir autoritzats pel Departament de Sanitat i Seguretat Social. El certificat ha de tenir una fotografia recent i té una vigència de 1 any.
• Acreditació d’una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers amb una cobertura no inferior a 150.253 €. S’ha de renovar anualment i lliurar una còpia (junt amb còpia del rebut del pagament) a l’ajuntament. Si hi ha més d’un interessat a sol·licitar la llicència per a un mateix gos, l’assegurança ha cobrir a tots els interessats.
• La llicència té un període de validesa de 5 anys. L’incompliment de qualsevol dels requisits  implica la pèrdua de la seva vigència.  
• La modificació de les dades que figuren a la llicència s’hauran de comunicar al registre censal municipal en el termini de 15 dies.
•Si l’ajuntament determina la potencial perillositat d’un gos, el propietari disposa d’un mes per sol·licitar la llicència administrativa. 

Registre censal a l’ajuntament d’animals de companyia- RMAPP (Llei 10/1999, art.3; Ley 50/1999, art.6; RD 287/2002- annex II; Decret xx/2002, art.6)
a) Dades del gos: Raça, característiques que facilitin la seva identificació, característiques morfològiques determinants de la potencial perillositat, lloc habitual de residència, finalitat de l’animal (convivència, guarda, protecció,…), número de microxip i d’inscripció en el registre municipal. S’ha de fer constar qualsevol incident d’agressió a persones o animals, el Certificat de Sanitat Animal (situació sanitària anual) i la data d’esterilització, si s’escau.
b) Dades del propietari: Dades personals, número de llicència administrativa, número de pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil. El titular ha de ser major d’edat i no està privat de la tinença d’aquests animals.

El titular de la llicència ha de sol·licitar la inscripció al registre en els 15 dies posteriors a la data d’obtenció de la llicència administrativa.
El propietari ha de notificar al Registre qualsevol canvi (venda, pèrdua, mort, …) 
La sostracció o pèrdua d’un gos potencialment perillós ha de ser comunicada al Registre Municipal d’animals potencialment perillosos en el termini màxim de 48 hores.

Per més Informació: 
Direcció General de Patrimoni Natural i del Medi Físic: Doctor Roux, 80 08017 - Barcelona Tel 93 567 42 00
Delegacions territorials del  Departament de Medi Ambient
     Bcn: Travessera de Gràcia, 56  - Tel. 93 567 08 15 - wmabarna@correu.gencat.es
     Girona: Ultònia, 10 – Tel. 972 22 30 35 - wmagiror@correu.gencat.es
     Lleida: Ronda Sant Martí, 2-4-6 – Tel. 973 26 66 22 - wmallda@correu.gencat.es
     Tarragona: Cardenal Vidal i Barraguer, 12-14 – Tel. 977 24 15 14 - wmatgn@correu.gencat.es
     Amposta: Granell, 2, 1r – Tel. 977 70 18 07 - madtebre@correu.gencat.es 
Delegació Territorial del Ministeri de Justícia: Pau Claris, 158 – Tel. 93 482 34 72 - Barcelona  
Servei Català del Trànsit (Centres de reconeixement mèdic): Via Laietana, 69 – Tel. 93 484 00 00 - Barcelona
Departament de Sanitat i Seguretat Social (Centres de reconeixement mèdic): Travessera de les Corts, 131-159 – Tel. 93 227 29 00 - Barcelona

Infraccions i Sancions


TORNAR A NOTÍCIES