Aplicacions de la Vitamina A en Oftalmologia Veterinaria

04-11-2019
L’11-cis-retinal és un derivat de la vitamina A, molècula que intervé al cicle visual per a que aquest sigui efectiu, emmagatzemant-se a l’epiteli pigmentari de la retina. Gràcies al 11-cis-retinal, som capaços de traduir l’energia del fotó en un senyal neuronal, interpretant així la informació.
La deficiència de vitamina A pot desencadenar modificacions en les cèl·lules caliciformes de la conjuntiva, així com blefaroedema en algunes espècies.
La suplementació amb vitamina A té comprovats beneficis en oftalmologia, ja que intervé en la diferenciació de la còrnia, conjuntiva i llimbs, tant a nivell oral com tòpic, beneficiant aquest segon principalment en casos d'úlceres corneals i queratoconjuntivitis seca.
Diversos estudis van demostrar que l'aplicació de Vitamina A retarda l'evolució dels canvis en la superfície corneoconjuntival causats per la metaplasia escatosa (ull sec), a més de millorar la secreció de la pel·lícula llacrimal, la qual cosa al seu torn disminueix la simptomatologia clínica.
Un altre trastorn en el qual la vitamina A juga un paper important són les úlceres corneals, on incrementa la producció de queratinòcits i fibroblasts, accelerant la cicatrització d'aquestes úlceres.
Una tercera patologia ocular que es veu beneficiada per l'aplicació tòpica de vitamina A, afegida al seu tractament tòpic crònic, és el glaucoma, en què la Vitamina A disminueix els efectes adversos del tractament en la superfície ocular, reduint la seva toxicitat en la conjuntiva.
D'aquesta manera, es conclou que l'ús tòpic de vitamina A a nivell ocular aporta importants beneficis, com un major efecte d'altres tractaments o la reducció dels seus efectes secundaris, per la qual cosa la teràpia combinada en casos d'integritat epitelial corneal i/o conjuntival compromesa resulta molt interessant.
Consuta més informació d' Ofalmovit A aquí
Per llegir l'article complet visita la web de Fatro Ibérica

Autores: Patricia Ramírez (Postgrau en Oftalmologia veterinària per la UAB. Experta universitària en farmacologia ocular per la UCM) i Mónica León (Postgrau en Oftalmologia veterinària per la UAB. Doctora europea ULPGC). Oftalmovet (Canàries)

TORNAR A NOTÍCIES