per Albet
23/03/2017

Consells per la muda de pèl en els gossos i gats

Amb la muda, els animals es preparen per suportar les diferents condicions climàtiques. Es solen donar majoritàriament dues vegades a l’any (a la tardor i, sobretot, a la primavera) a causa dels canvis de temperatura i el fotoperíode (les hores de llum diàries). 
En el cas dels animals que viuen dins de casa, on la llum no varia ni la temperatura tampoc (a l’hivern amb la calefacció i a l’estiu amb l’aire condicionat) veurem que perden pèl durant tot l’any.

Des d’Albet us volem donar una sèrie de pautes per facilitar el procés de muda en els gossos i els gats:


1.CUIDA L’ALIMENTACIÓ

Proporcionar un aliment de qualitat és bàsic per la salut dels animals i per complir amb totes les seves necessitats, entre les quals, destaca la qualitat i cura del pèl.
Aquesta recomanació és per tot l’any, no només per les èpoques de màxima pèrdua de pèl. 


2.RASPALLAT NECESSARI PERÒ SUAU
Recomanem raspallar diàriament als gats i gossos.  Ho farem de forma suau, amb raspallades curtes en el sentit del pèl. Seguidament ho farem a contrapèl i finalment, amb raspallades més llargues tornarem a realitzar-ho a favor del pèl. Amb aquest procediment, volem retirar els pèls morts i evitar, en el cas dels gats, la formació de boles de pèl.
Si teniu possibilitat, raspalleu el vostre animal a l’exterior ja que al fer-ho, es desprendrà una caspa que provoca moltes al·lèrgies.

Recorda:la muda és un procés, no forcis el raspallat fins arrancar el pèl, lesionaries la pell.


3.ALS GOSSOS, BANYA’LS QUAN TOQUI
Tot i que amb el bany, agilitzem la pèrdua de pèl mort i eliminem els nusos amb facilitat,  als gossos no se’ls pot banyar més d’una vegada al mes. Us recomanem banyar-los només quan sigui necessari, ja que si ens excedim, la pell s’inflama i s’irrita. 
Aquest bany cal que sigui amb un xampú específic per gossos, és necessari que tingui un pH adequat a la seva pell.
Si a l’estiu volem banyar el nostre gos més freqüentment, ho podem fer només amb aigua (sense xampú).

Recorda: abans de banyar, sempre cal raspallar.

5.SUPLEMENTS NOMÉS SI CAL
En alguns casos, per una correcta cura del pèl i de la pell, cal recórrer a suplements rics en omega 3, omega 6 i olis de peix.


6.LA NETEJA A CASA

Aquesta recomanació no evitarà la muda però ajudarà a evitar la formació de boles de pèl a casa. Els rodets per la roba i l’aspiradora seran els teus millors aliats.

4.FES SEGONS EL PÈL
Les pautes d’higiene, pelat i el tipus de raspall a utilitzar dependran bàsicament de cada animal, i en concret del tipus de pèl que tingui:
          -Pèl curt: bòxer, dòberman, dàlmata, pòinter, llaurador, husky,... És un pèl fàcil de mantenir. Aquests gossos necessiten pocs banys a l’any i es recomana un raspallat amb manyoples o raspalls de pèl natural. 
          -Pèl semi llarg: cocker, llebrer, llebrer afgà: cal raspallar regularment amb una carda o raspall de pues i durant l’època de muda, amb una pinta de pues metàl·liques.
          -Pèl llarg: collie, samoyedo, terranova, pastor belga,... És el pèl més complicat de mantenir. Perquè no es formin nusos, l’hem de raspallar freqüentment amb una carda i pentinar-lo amb una pinta de pues metàl·liques.
          -Pèl dur: fox terrier, airedale terrier, west highland white terrier, schnauzer, ... Si es raspalla freqüentment amb una carda, no es formen nusos.
          -Pèl arrissat: canitx, gos d’aigües, bichon frise,... Cal un manteniment per evitar que es formin nusos. Són gossos que no fan una muda dràstica, el pèl creix constantment i  haurem de tallar-lo periòdicament.
          -Gats de pèl curt: per treure el pèl mort i pentinar el pelatge podem utilitzar raspalls de pues curtes, manyoples o raspall de dues cares.
          -Gats de pèl llarg: podem utilitzar raspalls de dos cares amb pues llargues per el raspallat més bàsic o raspalls metàl·lics tipus Furminator per treure els nusos (caldrà anar en compte de no raspallar amb molta pressió, per evitar lesionar la pell)

5.MALTA PELS GATS
Els gats passen hores netejant-se. Durant aquest procés ingereixen molt pèl mort, que pot acumular-se a l’aparell digestiu. Normalment, aquestes boles de pèl (o tricobenzoars) són vomitades o circulen per l’intestí per ser expulsades amb les femtes. Ara bé, quan no es poden expulsar, queden retingudes al tracte gastrointestinal  i provoquen una obstrucció que pot posar en perill la vida de l’animal. 
Per evitar la formació de boles de pèl en els gats, no només hem de raspallar-los diàriament sinó que a banda, cal donar-los malta, un  producte específic que millora el trànsit intestinal i ajuda a la prevenció i eliminació de les boles de pèl. 
La malta és una pasta densa composta d’olis i grasses vegetals, fibra, extracte de malta i llevat. En alguns casos, també es suplementa amb vitamines. En el mercat existeixen una gran quantitat de marques de malta, amb composició, textura i sabor diferent.  Si al teu gat no li agrada la malta que li has donat, t’animem a provar altres marques de malta o fins i tot, snacks que en continguin.
Si resulta impossible que es prengui la malta, tenim un truc: unta-li la malta a la poteta o a la comissura de la boca, inevitablement, quan es netegi, se la tragarà.


Us recomanem que si la pèrdua de pèl és excessiva, consulteu al vostre Veterinari ja que podria estar vinculada a altres alteracions com ara problemes d’alimentació, malalties o estrès.





 

Arxivat a: Salut i Benestar
Etiquetat amb: dermatologia Estiu higiene

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar