per Albet
04/08/2017

Com viatjar amb el teu gat: evita l'estrès

Els gats, a diferència dels gossos, no estan acostumats als canvis d’hàbitat i per la seva afecció amb el territori, qualsevol trasllat o viatge els suposarà una gran inseguretat, es sentiran vulnerables, i serà un clar motiu d’estrès. 

CANVI DE CASA, VACANCES EN RESIDÈNCIES FELINES

1.FEROMONA FACIAL FELINA, EL MUST HAVE
si el gat ha de viure uns dies fora de casa, ja sigui en una residència felina o en una llar diferent a la seva, et recomanem utilitzar sempre feromones facials felines.
Les feromones facials felines són utilitzades pels gats per marcar el seu territori. Quan el gat es frega la cara allibera aquestes feromones a l’ambient, proporcionant-li tranquil·litat.
Utilitzant aquestes feromones, simulem que ells mateixos han marcat l’espai per tal de reduir així l’estrès i la probabilitat de comportaments inapropiats, com el marcatge amb orina o amb esgarrapades. 
Col·loca el difusor de feromones (Feliway Difusor) a la casa nova 24 hores abans que el gat s'hi instal·li. Aquest difusor durarà 4 setmanes. A més, ruixa les seves coses (manta, llit, joguines,…) amb feromones en format esprai (Feliway Spray). 

2.TRANQUIL·LITZANTS NATURALS
Pots ajudar-te de reguladors naturals de la conducta per buscar el màxim benestar de la teva mascota. Els trobaràs en forma de pastes, pastilles, xarops, snacks, fins i tot existeix un pinso específic per aquestes situacions. Consulta al teu veterinari.

3.EVITA CANVIS
És important que t’enduguis les seves coses (llit, joguines, rascador,…) i el seu menjar. Evita al màxim els canvis: utilitza la seva sorra higiènica, els seus bols del menjar i l’aigua,…

4.PREPARA EL TRANSPORTÍ
Uns dies abans del viatge, el gat ha de tenir accés al transportí, deixa’l obert. Interacciona amb el gat prop del transportí, ajuda’t del joc i el menjar perquè el gat es senti còmode a prop seu, o dins d’ell. 

5.EN EL MOMENT DEL VIATGE
Per evitar nàusees i vòmits, et recomanem que el teu gat no mengi durant les 4-6 hores prèvies al viatge. En viatges llargs o ambients càlids, el gat ha de tenir accés a l’aigua durant el viatge.
15 minuts abans, ruixa el transportí amb feromones (Feliway Spray): una ruixada a cada cantonada i dues al sostre i terra.

6.AL ARRIBAR, CALMA
Quan arribis al teu destí, prepara primer una habitació dedicada al gat. Deixa allà les seves coses i tanca la porta. Ha d’acostumar-se al nou entorn. Perquè es familiaritzi amb la resta de la casa, estigues amb ell i utilitza el menjar com incentiu per explorar les noves
habitacions.

7.NO MÉS ANIMALS 
Evita que es relacioni amb altres animals, en la mesura que sigui possible, que no pugui olorar-los ni sentir-los.

8.ZONA DE CONFORT
El nou entorn ha de tenir una zona de confort on el gat pugui amagar-se.

9.XIP, SEMPRE
El teu gat ha de dur microxip i aquest ha d’estar correctament activat. Assegura’t que és així i que les dades de contacte són correctes perquè puguin localitzar-te si es perd. Per això, consulta al teu veterinari.

10.MILLOR A CASA
Si no passaràs les vacances amb el teu gat i has de dur-lo a una residència o a casa d’algun familiar, has de saber que la millor opció és sempre que el gat es quedi a la seva llar habitual i que tots els dies, una persona de confiança el visiti per assegurar les seves necessitats bàsiques. En aquests casos, utilitza també les feromones, ja que el sol fet de no tenir l’amo a casa i ser visitat per una altra persona, és un factor d’estrès.


EL GAT AL COTXE

1.SEMPRE TRANSPORTÍ

És imprescindible que el gat viatgi dins el transportí. De no ser així, no solament podria provocar un accident, sinó que a més, en cas d’accident o si s’obrís una finestra o una porta, podria escapar-se.
El transportí ha de ser fàcil de netejar i d’un tamany d’acord al gat (ha de poder tombar-se sense problemes). Cada gat ha d’anar en un transportí diferent.
El col·locarem al terra dels seients del darrera i mai sobre el seient, ja que en cas de col·lisió, la caixa es trencaria i l’animal podria sortir disparat.

2.MÉS FEROMONES
Tal i com hem comentat, 15 minuts abans del viatge, has de ruixar el transportí amb feromones. Fes el mateix amb els seients del cotxe (no et preocupis, no taca!).

3.COM POSAR UN GAT EN UN TRANSPORTÍ
Hem de procurar que sigui un procediment relaxat. El gat ha d’estar habituat a ell (per això et recomanàvem que uns dies abans del viatge, hi tingut contacte). Has d’aconseguir associar-lo amb experiències agradables com el joc o el menjar. Col·loca el menjar fora del transportí, seguidament, col·loca el menjar dins (amb la porta oberta) i finalment tanca poc a poc la porta.

4.TEMPERATURA
Tingues sempre en compte el temps i la temperatura durant el viatge. El transportí ha de permetre un bon flux d’aire. En cap cas col·loquis el gat al maleter. Assegura’t sempre que tingui una bona ventilació.
Si decideixes parar a mig camí, no deixis el gat al sol ni amb les finestres pujades. Menys de 10 minuts poden ser suficients per provocar-li un cop de calor i fins i tot la mort. 

5.TAPAT, MÉS TRANQUIL
Col·loca una tovallola o drap amb el que l’animal estigui familiaritzat per sobre el transportí, evitant que el gat vegi més enllà li proporcionaràs tranquil·litat. Assegura’t però d'una correcta ventilació i temperatura.

6.AMB MÚSICA, SEMPRE ÉS MILLOR
Encén la radio del cotxe, amb un volum baix i una veu o música suau, afavoriràs la seva tranquil·litat.

7.CONDUEIX SUAU
En la mesura que sigui possible, evita canvis bruscos de direcció i frenades. 

Si vols saber més sobre com viatjar amb el teu gat (fer-ho amb tren, avió, quina documentació necessites,…) consulta
Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar