per Albet
20/06/2017

Viatjar amb Mascotes

T’expliquem quins són els requisits per viatjar amb la teva mascota. Parlem de viatges "no comercials" quan es porten màxim 5 animals (excepte per concursos, exposicions o activitats esportives amb animals de més de 6 mesos d’edat), viatges on els animals van acompanyats per l’amo o per una persona responsable i quan no hi ha transferència de propietat (vendes, adopcions,…).

Tingues en compte que per viatjar amb gats, gossos i fures: 
 
-L’animal ha d’estar en ple estat de salut
-Ha d’estar correctament desparasitat (interna i externament)
-Ha d'anar degudament identificat (amb microxip)
-Ha de tenir al dia la vacuna de la ràbia.
-El passaport és necessari per viatjar per la Unió Europea. L'expedeix un veterinari.
-El certificat de salut animal és necessari perquè el veterinari certifiqui que l’animal està en condicions de viatjar i no té símptomes de malalties infeccioses ni contagioses. Solen tenir una validesa de 10 dies tot i que hi ha països que demanen que es faci 48 hores del viatge.
-Si viatges fora de la UE, cal un certificat oficial d’exportació expedit per l’Àrea d’Agricultura de les Delegacions i Subdelegacions del Govern.
-És fonamental consultar l’ambaixada del país destí, ja que cada país estableix uns requisits mínims obligatoris per l’entrada de mascotes. A l’ambaixada us indicaran si hi ha un model de certificat d’importació específic i si cal que sigui o no validat per l’ambaixada.

Viatjar des d’Espanya a un país de la UE
El nostre animal ha d'estar correctament identificat amb microxip i tenir al dia la vacuna de la ràbia.  
Si és la primera vegada que se’l vacuna de ràbia, aquesta s'ha de fer 21 dies abans del viatge. Si és una revacunació, s’aplica la vacuna dins el període d’immunitat que estableixi el fabricant de la vacuna. L’edat mínima per viatjar és les 15 setmanes, ja que la vacuna de la ràbia no es pot posar fins a les 12 setmanes de vida, i cal esperar 21 dies perquè aquesta sigui vàlida.
Si l’animal viatja al Regne Unit, Irlanda, Malta, Finlàndia o Noruega, cal un tractament contra E.multilocularis entre 24 i 120h abans d’arribar al país.

Viatjar des d’Espanya a un país fora de la UE
Consulta l’ambaixada del país per conèixer quins són els requisits per viatjar amb una mascota.

Tornar a Espanya des d’un país de la UE
L'animal ha d'estar identificat amb microxip, vacunat contra la ràbia amb una vacuna vàlida en el moment de fer el viatge (si es tracta d’una primovacunació, han d’haver passat 21 dies de la vacuna) i tenir un passaport europeu. L’edat mínima per entrar al país és de 15 setmanes.

Tornar a Espanya des d’un país fora de la UE
Consulta l’ambaixada. A banda d’estar identificada amb microxip i vacunada contra la ràbia, cal un certificat zoosanitari, una declaració i una còpia certificada de les dades d’identificació i vacunació. 
Segons el país, abans de tornar a Espanya, la mascota ha de passar un test serològic contra la ràbia, dut a terme per un laboratori autoritzat abans de viatjar. L’extracció de sang pel test s’ha de fer com a mínim 30 dies després de la vacunació. Amb el test es valoren els anticossos de l’animal contra la ràbia, per assegurar-nos que està correctament protegit. L’entrada de l’animal a Espanya, només està autoritzada passats 3 mesos des de la data d’extracció de la mostra de sang.

L’edat mínima d’un animal que viatja d’un país amb risc de ràbia és de 7 mesos, ja que: l’edat mínima per vacunar-lo és de 12 setmanes, la mostra de sang s’ha de treure passat 1 mes i han de passar 3 mesos des de que es va treure la sang fins que l’animal pot entrar a la UE.
Si l’animal es desplaça des d’un país de la UE a un tercer país per després tornar, el termini de 3 mesos no s’aplicarà si es realitza la valoració amb resultat favorable abans que l’animal abandoni la UE. 

Per viatges amb aus o altres espècies diferents a gats, gossos i fures, consulta AQUÍ 


CONSELLS PEL VIATGE
VIATJAR AMB COTXE
Les mascotes no poden estar lliures al cotxe ja que en cas d’accident, poden produir altes càrregues d’impacte. Anant a 50 km/h, la càrrega d’impacte serà el pes del gos x35. Per fer-nos una idea, un gos petit de 10kg, provocaria una càrrega d’impacte de més de 350kg.
La Llei de Tràfic i Seguretat Vial específica que l’animal no pot interferir en la conducció i cal tenir un bon sistema de retenció en el vehicle. Els sistemes de retenció homologats són:

-ARNESOS: Només se sol utilitzar per gossos. Ha de ser un arnés amb dos punts d’enganxament ja que amb un de sol, en cas de col·lisió la sivella es podria trencar. Cal que sigui un sistema d’unió curt.
-REIXETA DIVISORIA: És molt recomanable en gossos de gran tamany. Ha d’anar del sostre fins el terra del cotxe. Tot i que per l’animal és còmode ja que el permet moure’s sense problema, en cas de col·lisió, pot rebre un cop important
-TRANSPORTÍ: És el mètode més segur. Si el col.loquem al maleter, hem de fer-ho en posició transversal respecte la direcció de la marxa. Per gossos petits i gats, podem col·locar el transportí al terra dels seients del darrera (MAI sobre el seient, ja que en cas de col·lisió la caixa es trencaria i la mascota sortiria disparada).

Si la teva mascota es mareja quan va al cotxe, hi ha fàrmacs específics pels marejos així com tranquil.litzants per ajudar a que el viatge sigui més agradable. En aquests casos, per la seguretat de l’animal, ha d'estar en dejú, però proporciona-li aigua durant tot el viatge. A cada parada que facis, deixa que el gos surti. En CAP CAS deixis l’animal tancat a dins el cotxe, ja que podria patir un cop de calor.

VIATJAR AMB TREN
AVE, MITJA I LLARGA DISTÀNCIA: Renfe permet transportar gossos, gats, fures i aus (no de corral) de màxim 10kg de pes. S’admet un animal per viatger i s’ha de dur la documentació de l’animal (la cartilla del xip amb les vacunes posades i el passaport en cas necessari).  L’animal sempre ha de ser transportat dins un transportí o gàbia de màxim 60x35x35cm i ha de tenir algun sistema de contenció però no pot ocupar un seient. Si el passatger viatja en classe turista, el preu del bitllet s’incrementa en un 25% (excepte els gossos pigall, que viatgen de forma gratuïta).
RODALIES: No cal que l’animal estigui dins el transportí però ha d’anar subjectat amb corretja i els gossos han de dur morrió.
FERROCARRILS DE LA GENERALITAT : Els gossos han de dur morrió i hauran d’anar lligats amb corretja. Els animals petits han de viatjar dins d’un transportí o gàbia però NO poden ocupar un seient.

 
VIATJAR AMB AVIÓ
Abans de comprar el bitllet, consulta les condicions de la companyia
Les mascotes poden viatjar en cabina o a la bodega. Els que estan a la cabina ho han de fer dins un transportí i dependrà del seu tamany i pes que puguin fer-ho. Els animals que viatgen a la bodega, han d’estar dins un transportí resistent, adequat a la mida de l’animal, que tingui sistema de ventilació, un fons impermeable i un tancament segur. En general, no es permet el transport d’animals de granja ni fures. Les menjadores i abeuradors han d’estar coberts per tal que no es vessin.
Els animals que viatgin en cabina, s’hauran de posar als peus del passatges o sota el seient.

Aquí us fem un petit resum de les 
característiques de cada companyia en cabina:
     Iberia: El pes màxim de transportí i animal és 8 kg. Les mesures màximes del transportí són 45x35x25cm (la suma no pot sobrepassar els 105cm). Els ocells han d’anar en gàbia resistent, amb un tancament segur, que no se’ls vessi el menjar i l’aigua. La gàbia sempre ha d’estar coberta.
     Vueling: S’admeten gossos, gats, aus (excepte rapinya), peixos i tortugues d’aquari. No s’admeten rosegadors, conills, ni animals de granja. El pes màxim són 8kg i les mesures del transportí (no ha de ser rígid) 50x40x20cm (la suma pot fer com a màxim 110 cm). Si es tracta d’ocells o animals de petit tamany, poden anar dins el mateix transportí.
     Air Europa: en cabina permet pesos màxims de 8 kg i mesures 55x35x25cm. En 1 sol contenidor poden anar-hi 3 mascotes sempre que siguin petits i de la mateixa espècie.
     Ryanair i Easyjet NO accepten mascotes. Només gossos pigalls en determinades rutes

VIATJAR AMB VAIXELL
Cal consultar les condicions de cada companyia; el cost, l’acomodació, les places, el límit d’animals per vaixell, etc. Per exemple:
     Transmediterrania: accepten gossos, gats i animals inofensius que accedeixin a l’embarcació dins el transportí, o amb corretja, collar i morrió en cas de no cabre en el transportí. En els ferris han de viatjar en gàbies habilitades o en el transportí en vaixells ràpids.
         Gàbies o casetes habilitades: de diferents tamanys. Segons el vaixell, el propietari podrà visitar la seva mascota durant el viatge i fer un passeig per la coberta.
         Transportí: de màxim 50x40x25cm, la mascota pot pesar fins a 6 kg. Ha de ser consistent, ventilat, de fons impermeable i ha d’assegurar un bon tancament. Si són animals petits, podran viatjar junts dins un mateix transportí. Les gàbies d’ocelles hauran d’anar cobertes.
       
     Balearia: tenen 3 tipus d’acomodacions possibles: gàbia petita (<30kg, alçada màxima entre 50 i 75 cm), gàbia gran (>30kg, alçada màxima entre 70-91 cm) i transportí propi. Durant el trajecte no poden  passejar per la coberta. En cas de viatjar en ferri, el propietari podrà visitar l’animal si les gàbies estan ubicades a la coberta accessible pels viatgers (1 visita si el viatge dura menys de 4 hores i 2 si en dura més).

VIATJAR AMB AUTOBÚS DE LÍNIA
Informa’t prèviament amb la companyia que viatjaràs, ja que si no és un gos pigall, el teu animal haurà de viatjar en una gàbia o transporti a la bodega del vehicle.


Si has decidit marxar sense la teva mascota, pots deixar-lo amb algun familiar o amic de confiança. No la deixis sola a casa sense supervisió. Podria acabar-se el menjar, tombar-se l’aigua, es podria posar malalt i ningú se n’adonaria. Una altra opció és deixar-la en una residència canina o felina. Si aquesta és la teva elecció, et recomanem que t’informis bé dels requisits que et demanen per deixar-la i que abans de decidir, visitis les instal·lacions.
Per més informació es pot contactar amb l’Àrea Funcional d’Agricultura i Pesca de la Delegació del Govern a Barcelona, situada al C/ Bergara 12 (93.520.96.75), o consultar l’enllaç de CEXGAN.

Consulta aquí, els millors consells per un viatge sense estrès per els gats. 

Arxivat a: Salut i Benestar
Etiquetat amb: Estiu vacances viatjar

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar