per Albet
13/01/2017

El meu gos té tosca ("sarro")

El mal alè, les molèsties, el dolor a l’hora de menjar i la presència de tosca a les dents dels gossos, són consultes molt habituals a la nostra clínica veterinària. A partir que els gats i  gossos perden les dents de llet, una correcta pauta d'higiene bucal serà bàsica per prevenir aquesta problemàtica.

Els més de 300 bacteris que podem trobar a la boca d’un gos, juntament amb les restes dels aliments, es van acumulant formant la placa dental (incolora). El raspallat i l’ús de determinats productes específics per mossegar ajuden a eliminar aquesta placa, però si això no succeeix, la placa es va endurint formant una capa groguenca a la base de la dent. Aquesta capa és la responsable de la gingivitis (inflamació de la geniva) així com de l’halitosi (mal alè). La mineralització (a base de calci) de la placa, provoca l’anomenada tosca o “sarro”.
Arribats a aquest punt, només la neteja professional feta per un veterinari podrà eliminar-la.

La presència de tosca en els gossos provoca unes genives envermellides, inflamades i que sagnen fàcilment (gingivitis). Si aquesta gingivitis no es tracta de forma correcta, es pot convertir en una periodontits o inflamació del voltant de la dent que pot comportar una destrucció dels ossos, genives i dels teixits que sostenen les dents. 
Dolor, úlceres bucals, infeccions, abscessos mandibulars,… A banda de totes aquestes conseqüències, la malaltia periodontal pot provocar alteracions a les articulacions, al ronyó, i sobretot, problemes cardíacs per una migració dels bacteris (endocarditis bacteriana) escurçant així la vida de la nostra mascota si no actuem correctament.

Perquè té tosca el meu gos?
La principal causa de l’aparició de tosca en els gossos és l’alimentació, ja sigui per la qualitat de l’aliment com per la textura del mateix. Els animals alimentats amb menjar humit, menjar casolà o amb una croqueta inadequada tenen més probabilitats de tenir tosca.
La falta de consciència en la higiene dental dels gossos així com la raça de l’animal (races braquiocefàliques com ara bulldogs, pugs i shit-tzus o races toy com el yorkshire terrier i el maltès) també seran importants. Als gossos braquiocefàlics se’ls sol acumular la tosca entre les dents ja que les tenen molt juntes i amb pocs espais per facilitar la neteja. Els gossos de races toy tenen l’espai encara més reduït perquè moltes vegades no perden les dents de llet. A banda dels factors anatòmics, hem de tenir present que la saliva d'aquestes races és més àcida que la d’altres races.

El meu gos té tosca, i ara què?
Quan un animal ja ha desenvolupat la malaltia, l’únic tractament eficaç és la higiene bucal sota anestèsia general. Amb l’ajuda d’un equip d’ultrasons, s’extreu la placa i la tosca, es poleix la dent amb una pasta especial per evitar l’acumulació de bactèries i en cas que les peces dentals estiguin perjudicades, és necessari i imprescindible la seva extracció per evitar futures infeccions.
En alguns casos, durant els dies posteriors a la intervenció, els animals hauran de prendre medicació a base d’antiinflamatoris i antibiòtics per tal de controlar la gingivitis.
A partir d’aquest moment, haurem d’instaurar un protocol personalitzat per evitar o reduir la formació de tosca.

Com prevenir la formació de tosca?
Avui en dia disposem d’una àmplia varietat de productes per prevenir la formació de tosca en les mascotes:
-Alimentació i snacks especials: La seva composició, textura i forma, estan pensades per prevenir i disminuir la tosca en les mascotes. En aquest aspecte, valorarem que el tamany de la croqueta sigui el necessari com perquè l’animal la mastegui, caldrà evitar el menjar casolà i l’alimentació humida.
-Col·lutoris líquids per barrejar amb l’aigua de beguda o esprais per ser aplicats directament a la boca de la nostra mascota: existeixen al mercat una gran varietat de col·lutoris i esprais per evitar la formació de tosca i en alguns casos, millorar l'halitosi.
-Dentífrics en pols: es tracta d''una opció còmoda i recomanable. La pols s’aplica sobre l’aliment de forma que la dosificació i l’administració resulta pràctica i eficaç. Aquests productes estan fets a base d’algues per tal d’eliminar les bactèries i millorar el mal alè.
-Dentífrics en pasta i raspalls dentals: Si des de cadell acostumem al nostre animal al raspallat diari de dents, ens resultarà fàcil mantenir una correcta salut bucodental. És important saber que les pastes dentífriques per gossos són especials per ells, en cap cas podem utilitzar les d’humana. Els raspalls també estan curosament pensats per la seva dentadura i  disposen d’un capçal flexible, còmode, eficaç i adaptat a la seva anatomia i problemàtica.
-Joguines especials com ara ossos, joguines amb formes anatòmiques,… existeix un gran ventall joguines i complements per mantenir una correcta higiene dental dels nostres animals.

Hem de tenir en compte que la cura de la boca i la problemàtica de la tosca no només afecta als gossos, els gats també poden patir-la.

En cas de dubte, a la clínica veterinària Albet estarem encantats d’ajudar-vos i assessorar-vos sobre quines pautes són les més adients en el vostre cas per tal de mantenir una correcta salut bucodental de la vostra mascota. 




Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar