per Albet
12/12/2016

La Flor de Nadal, Flor de Pasqua o Poinsetia: tòxica per les mascotes

Amb l’arribada de les festes Nadalenques i de la tradicional Poinsetia (Euphorbia pulcherrima) o Flor de Nadal, ens trobem amb els primers casos d’intoxicacions en les mascotes.

Existeixen infinitat de plantes que resulten tòxiques o irritants pels gats i els gossos, ja sigui perquè són ingerides o bé pel simple contacte de la pell. 
La toxicitat d’una planta es pot trobar als fruits o flors, a les fulles o als talls. En el cas de la flor de Pasqua o flor de Pasqua, totes les parts de la planta són tòxiques, però en especial, ho és la sabia que circula pel seu interior. Es tracta d’un líquid lletós que en contacte directe pot provocar dermatitis, picor, edemes, aparició d’ampolles o trastorns oculars en cas de contacte amb els ulls. Si aquest líquid és ingerit, es donen trastorns gastrointestinals amb vòmits, diarrea, dolor abdominal, irritació de les mucoses i excessiva salivació. A banda, en funció de l’animal i de la dosi ingerida, és possible una afectació a nivell del fetge i els ronyons.

El vesc (Phoradendron flavescence) és una altra planta típica del Nadal (sobretot a Amèrica) que provoca vòmits, diarrea abundant, problemes respiratoris i fins i tot la mort per col·lapse cardiovascular. Per altra banda, el grèvol (Ilex aquifolium) també és verinós per les mascotes. Després de la ingesta del fruit (amb 2 seria suficient) podem veure alteracions gastrointestinals, somnolència, malestar,… Una dosi superior, podria arribar a provocar la mort de l’animal.

La intoxicació per la flor de Nadal segueix sent molt freqüent a la nostra clínica, i és especialment preocupant en el cas dels gats. Per aquest motiu, volem recomanar-vos que durant aquestes festes nadalenques, us assegureu que el vostre animal no hi pugui tenir accés. 
En cas de sospita d’intoxicació, truqueu-nos ràpidament al telèfon d’urgències 93 886 05 77 


Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar