per Albet
12/01/2018

L'esterilització en les gates i les gosses

L’esterilització, és una tècnica quirúrgica que té com objectiu principal evitar la reproducció dels animals. En les femelles, es recomana realitzar una ovariohisterectomia, en la que s’extirpen els ovaris i la matriu. Des de la clínica veterinària Albet, volem explicar-los els avantatges i inconvenients d’esterilitzar la vostra mascota.

Abans de plantejar-nos operar o no el nostre animal, cal conèixer els avantatges d’aquesta senzilla operació i és que no només evitarem les molèsties del zel (el sagnat vaginal, els canvis de comportament i el risc que l’animal s’escapi de casa), les gestacions indesitjades, la sobrepoblació els abandonaments, sinó que a nivell de salut preventiva, la nostra gossa/gata també se’n veurà beneficiada. Evitem els  embarassos psicològics (que en algunes situacions es poden complicar clínicament) i reduïm el risc de tumors de mama, infeccions de matriu i quists ovàrics
Ens preocupen especialment els tumors de mama ja que són malignes en el 90% de les gates i en el 50% de les gosses. El moment de l’esterilització serà clau a l’hora de prevenir-los: Si les gosses s’esterilitzen abans del primer zel (als 6 mesos d’edat) el risc de patir-los és mínim. Vegem la taula: 


En el cas de la gatesrecomanem esterilitzar-les abans del primer zel (6 mesos) ja que l’efecte protector de la cirurgia desapareix a partir de l’any de vida. 
Altres avantatges de l’esterilització dels animals joves és la capacitat de recuperació després de la cirurgia i el menor risc de patir complicacions.

Un cop arribats a aquest punt, cal tenir presents els inconvenients i riscos de la operació. Tot i que no hi ha CAP intervenció quirúrgica que suposi un risc 0, a la clínica Albet comptem amb un equip professional perfectament preparat per a realitzar aquest tipus de
cirurgia de forma rutinària.
Algunes vegades les gosses poden presentar pèrdues urinàries setmanes o anys després de la castració, però no és habitual. Una de les principals conseqüències de l’esterilització és l’augment de pes de les femelles. Per evitar-ho, podem utilitzar una alimentació específica i realitzar una hora de passeig al dia per tal de mantenir l’animal actiu. L’esterilització està totalment contraindicada en gosses amb agressivitat per dominància. En aquests casos recomanem consultar prèviament un etòleg per tal de corregir la conducta.

El dia de la cirurgia, l’animal ha de venir a la clínica en dejú (ha d’haver estat 12 hores sense menjar i un mínim de 2 hores sense beure).  En la majoria de casos, podrem donar l’alta hospitalària el mateix dia de la intervenció.
A casa caldrà fer cures, medicar uns dies més i evitar que la nostra mascota faci grans esforços els primers dies de convalescència. Passats 10 dies de la operació, traurem els punts i si tot és correcte, li donarem l’alta mèdica. 

En cas de tenir qualsevol consulta, al centre veterinari Albet estarem encantats de resoldre els vostres dubtes!

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar