per Albet
26/07/2016

Cop de calor en gossos i gats: Control i prevenció

Quan els mecanismes fisiològics no poden mantenir la temperatura corporal dins els valors normals (38-39º en les mascotes) i la temperatura arriba als 41º, parlem de cop de calor. Aquest augment de la temperatura corporal pot causar lesions multi orgàniques al ronyó, fetge, aparell digestiu, sistema nerviós i alteracions en la coagulació que en alguns casos poden causar la mort de l’animal. 

Els animals són més sensibles que les persones a la calor no poden suar. Per intentar baixar la temperatura, recorren a sistemes menys eficaços com panteixar i transpirar a través dels coixinets i de les zones amb poc pèl, com ara l’abdomen.

Hi ha animals que tenen més risc que altres a patir un cop de calor. Existeixen molts factors que hi predisposen com ara la obesitat, animals molt joves o animals d’edat molt avançada, els de pell fosca, els que pateixen malalties cardíaques o pulmonars,...

Els gossos … les races braquicèfales (bulldog, bòxer, pug, …) per la seva anatomia (nas estret i curt, paladar llarg i laringe estreta) tenen dificultats respiratòries i per termorregular.

Els gats …  solen patir menys risc de patir cops de calor ja que en cas d’hipertèrmia redueixen l’activitat i busquen els llocs més frescos. Les races persa i Himalaya són les més sensibles.

Els conills i hàmsters … són especialment sensibles. 30º de temperatura ambiental ja els suposa cert risc. Cal vigilar on deixem la gàbia i assegurar-nos que sempre disposen d’aigua.

Els ocells … la gàbia ha de tenir ombra i cal facilitar-los una banyera o vaporitzar aigua.

Independentment de tots aquests factors, les principals causes de cop de calor en els animals són: deixar-los uns minuts tancats al cotxe (encara que deixem alguna finestra baixada), lligar-los en una zona sense ombra ni ventilació o fer exercici en hores de màxima calor.

Els símptomes d’un cop de calor:

El primer és que l’animal panteixa de forma ràpida amb una respiració forçada. D’aquesta manera, l’animal intenta eliminar l’excés de calor corporal però quan això no és suficient, la temperatura segueix pujant i apareix el saliveig excessiu, mucoses envermellides o blaves, taquicàrdia, vòmits, diarrea amb sang, alteracions en l’estat mental (debilitat, desorientació,…), convulsions, estat comatós i finalment, parada cardiorespiratoria que provoca la mort de l’animal.

Què hem de fer si el nostre animal pateix un cop de calor?

És imprescindible portar–lo ràpidament al centre veterinari més proper, un cop de calor és  sempre una urgència mèdica. Si no actuem amb rapidesa, posarem en perill la vida del nostre animal.

Durant el desplaçament al centre veterinari, hem d’intentar tranquil·litzar-lo i dur-lo en un lloc fresc. En cap cas el mullarem amb aigua molt freda (l’aigua freda evita que la calor se segueixi alliberant del cos ja que els capil·lars de la pell es tanquen). El refrescarem amb draps molls o amb esprai, sobretot a les potes, al cap i a l’abdomen. Baixarem la temperatura de forma progressiva fins als 39,5º com a màxim (si la baixem més, el risc d’hipotèrmia és important).

Per controlar la temperatura rectal, cal utilitzar un termòmetre digital lubrificat, a poder ser, amb vaselina o sabó.

Un cop al centre veterinari, es valorarà si cal seguir baixant la temperatura, algunes vegades amb rentats gàstrics i ènemes. Se li administraran fluids intravenosos i en la majoria de casos, antibiòtics.

A partir d’aquí, el tractament variarà segons el cas i és que pot ser necessària una transfusió de plasma, fàrmacs protectors gàstrics, anticonvulsionants, anticoagulants,…

Un cop estabilitzant l’animal i segons el resultat de les analítiques sanguínies el veterinari valorarà el seguiment del cas ja que les conseqüències d’un cop de calor (dany renal, hepàtic, neurològic, arítmies cardíaques,...) poden aparèixer uns dies més tard.


Com podem prevenir un cop de calor?

-Cal que els animals sempre tinguin abundant aigua fresca a l’abast

-Hem d’evitar fer el passeig a les hores de màxima calor

-Els animals han d’estar en zones fresques i ventilades. Si han d’estar a l’exterior, assegura’t que tinguin una zona amb ombra i ben ventilada

-En cap cas podem deixar l’animal tancat al cotxe. 30 minuts a menys de 25º a l’exterior, o menys de 10 minuts a 32 graus a l’exterior, poden resultar fatals pels animals.

En cas de dubte o urgència, truqueu-nos al 93 886 05 77

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar