per Albet
13/10/2016

Bolets verinosos pels gossos

Els gossos, per ser les mascotes que més temps passen a l’exterior, són els animals amb més perill d’intoxicació per la ingesta de bolets tòxics. Tot i que els bolets que són tòxics per ells també ho són per nosaltres, la falta de consciència per part dels peluts, els fan molt susceptibles a patir-ne.

Els símptomes en cas d’intoxicació per bolets depenen del tipus de bolet i de la quantitat ingerida. Podem veure des de signes gastrointestinals (vòmits, diarrea, dolor abdominal, baveig excessiu), fisiològics (debilitat, coloració groguenca de les mucoses o icterícia), neurològics (moviments descoordinats, convulsions i coma) o fins i tot, la mort de l’animal.

La intoxicació per bolets és sempre una urgència mèdica i requereix hospitalització. El tractament es personalitzarà segons el cas però en general, és necessari administrar carbó actiu (que s’unirà a les toxines per tal que no s’absorbeixin) i fluids per via venosa. En alguns casos, induirem el vòmit. 

El pronòstic dependrà del tipus de bolet i de la quantitat  ingerida, de l’estat de salut previ de l’animal, del temps que s’hagi tardat en  establir el tractament i sobretot, de les possibles seqüeles renals i hepàtiques que la intoxicació hagi pogut tenir.

Oblida el mite sobre els bolets verinosos: els bolets més colorits no tenen perquè ser el més perillosos. L’Amanita phalloides, un dels bolets més verinosos és de color blanquinós!

Els bolets tòxics més comuns a les nostres terres són:
Amanita phalloides o farinera borda: el bolet més perillós, per al seva freqüència i toxicitat. És el bolet causant de la majoria d’intoxicacions mortals.
Cortinaris: els símptomes poden no aparèixer fins passats uns dies. Afortunadament són menys freqüents a les nostres contrades, tot I que la intoxicació que provoquen pot ser mortal.
Gyromitra: bolet comestible però si està poc cuit o cru, provoca intoxicacions que poden arribar a ser mortals. 
Amanita Muscaria o Reig bord, els símptomes apareixen a les 1-4 hores de la ingesta. Es tracta d’un bolet molt semblant al preuat ou de reig.
Amanita Pantherina o pigat bord, gírgola d’olivera o Omphalotus olearius (semblant al rossinyol), Tricoloma pardinum o fredolic metzinós (semblant al fredolic), inocibes, clitocibes, Boletus satanas o mataparent ,… per més informació pots consultar a la web de la Generalitat de Catalunya 

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar