per Albet
29/11/2017

Aliments prohibits pels gossos i gats

Et presentem una llista d’aliments, que tot i que per nosaltres poden ser d’ús quotidià o fins i tot imprescindible, en alguns casos, per les nostres mascotes poden arribar a ser mortals. I és que no tot el que nosaltres mengem, pot ser tolerat pels nostres animals de companyia. Els efectes no només depenen de la substància tòxica sinó també, de la dosi que n’hagin consumit.

1.RAÏM I PANSES: Ara que s'apropa Cap d'Any, hem d’anar especialment en compte ja que poden causar danys irreversibles al ronyó. Podria ser mortal que el nostre animal mengés 32 grams de raïm o 11 grams de panses per cada quilo que pesi.

2.XOCOLATA: conté Teobromina, una substància que els animals no poden metabolitzar i que  es converteix en un tòxic per ells. Segons la dosi ingerida pot provocar de vòmits o diarrees a tremolors musculars, convulsions, arrítmies, estat de coma, i fins i tot la mort per aturada cardíaca.  Amb només 1’3grams de xocolata de cobertura, un animal ja es pot intoxicar. Per exemple, un gos de 10kg de pes que mengés 13 grams d’aquesta xocolata o 50 grams de xocolata amb llet (1 unça per cada kg de pes) ja presentaria signes d’intoxicació.

3.CAFÈ, CACAO O TE: contenen cafeïna, que afecta al cor i sistema nerviós. Un excés provoca els mateixos símptomes que la xocolata.

4.NOUS DE MACADAMIA i FRUITS SECS: Una poca quantitat ingerida ja provoca simptomatologia: debilitat, tremolors, febre, vòmits, dificultat per caminar, ... Bona part d’aquests símptomes es deuen al seu alt nivell en fòsfor.

5.CEBA, ALLS, PORROS I CALÇOTS: són molt tòxics pels animals perquè provoquen el trencament de glòbuls vermells i conseqüentment, greus anèmies hemolítiques. La ingesta de 600 grams de ceba un dia o 100 grams diaris durant uns pocs dies, pot comprometre la vida de l’animal. La substància causant de la intoxicació es el Tiosulfat.

6.ALCOHOL: conté Etanol, substància molt tòxica pels animals. Provoca una depressió del sistema cardíac, respiratori i nerviós, pot ser mortal.

7.LLAMINADURES I ALTRES DOLÇOS: contenen Xilitol, un edulcorant altament tòxic pels animals. El xilitol es troba a productes com ara caramels, xiclets, pastes dentífriques o aliments per diabètics. Augmenta l’alliberació d’insulina i 30 – 60 minuts després de la ingesta, es produeix una baixada del sucre en sang (hipoglucèmia). Per cada quilo de pes de l’animal, 0,1 grams de xilitol ja resulta problemàtic i 0’5 grams per kg pot provocar problemes hepàtics.

8.ALVOCAT: conté Persina, una substància fungicida tòxica per gossos, gats, cavalls i algunes aus. La Persina es troba a les fulles, fruit i llavors de l’alvocat. Causa problemes cardíacs i pulmonars. A banda, el seu alt contingut gras provoca problemes digestius i pancreàtics.

9.OSSOS CUINATS O BULLITS: poden causar obstruccions esofàgiques o intestinals, que poden requerir una intervenció quirúrgica.

10.CIRERES, ALBERCOCS, POMES,...: el que és perillós és l’os, ja que conté Cianur, causant de problemes respiratoris que poden ser mortals.

11.GROSELLES: igual que el raïm i les panses, sense provocar símptomes externs, poden provocar insuficiències renals.

12.LLET: Tot i que la llet no és tòxica, la majoria de gossos i gats són intolerants a la Lactosa. El seu consum pot provocar problemes digestius.

13.FONGS I BOLETS: els bolets verinosos poden provocar una fallida multiorgànica en poques hores.

14.PATATES I TÒMÀQUETS: Tant els crus com els cuinats, contenen Oxalats, que provoquen alteracions digestives i urinàries. Les patates i tomàquets (sobretot els verds) tenen Solanina, uns alcaloides tòxics pels gats i gossos, que poden afectar el sistema nerviós (tremolors, convulsions,...), cardíac, renal i digestiu.

15.OUS CRUS: no es recomana donar-ne de forma freqüent als animals ja que els ous crus redueixen l’absorció de biotina, i podríem provocar-ne un dèficit. No oblidem també, el risc de salmonel·losi per consumir ou cru.

16. PEIX CRU: administrat de forma freqüent o en grans quantitat, pot provocar un dèficit de vitamina B, que acaba amb alteracions digestives i convulsions. A banda, el peix pot tenir el paràsit anisakis, que s’elimina al congelar-lo o cuinar-lo.

17.TONYINA EN GATS: la tonyina NO és tòxica pels gats però no conté Taurina, un aminoàcid essencial pel correcte funcionament del cor, la vista y altres òrgans. Si li donem tonyina com a base de la seva dieta, li provocarem un dèficit de la mateixa. A les llaunes o aliments per fats fets amb tonyina, se’ls afegeix taurina.





 

Comentaris

Necessites ser un usuari registrat per a poder comentar